Brød i jerngryte - Knasende lykke


Jakten etter det perfekte hjemmebakte brødet har tatt slutt. Endelig! Lite visste jeg om hvor fantastisk enkelt det er å bake steinovnsbakt brød hjemme. Smaken av den lett salte skorpa gir deg uventet lykke! Hevetiden er relativ lang, men er virkelig verdt å vente på.
Bland kjapt sammen deigen kvelden i forveien, og du har nydelig steinovnsbakt brød neste dag.

Denne gangen laget jeg et helt enkelt brød med kun to typer mel. Her er det bare å la fantasien styre og lag din egen vri.

300 gr hvetemel
300 gr grovbakstmel
5 dl kaldt vann
1 knivspiss gjær
2 ts salt 
Litt salt til toppen

Bland alt lett sammen i en bolle. La stå lunt på kjøkkenbenken i ca. 12 timer. 
Hell deigen ut på melet bakebord. Brett sammen i flere omganger for å gi deigen spenst. Ha den tilbake i bollen sammen med litt ojle i bunnen. Sett til etterheving på en varmt sted i ca. 2 timer. (Etterhevingen kan droppes.)

Forvarm ovnen og jerngryten på 200 grader, varmluft. Når ovnen er varm og deigen er ferdig hevet, gjør du klar gryten og strør litt mel i bunnen før du heller i deigen. Strø over litt flaksalt. Ha på lokk og stek på nederste rille i 30 minutter. Ta så av lokket og stek i ytterligere 20 minutter.
Avkjøl på rist. 
Her i huset ble det ikke tid til avkjøling...(!)3 kommentarer:

 1. Vilken bra blogg! Och vad fantastiskt lätt och kul du skriver! Dessutom ett bra recept, som jag måste testa någon gång. Men "grovbaksmel" är det fullkornsmjöl av vete (grahamsmjöl) eller är det en mjölblandning?
  /Roland

  SvarSlett
 2. Takk for fine ord:) Grovbakstmel er en melblanding jeg bruker ofte. Du står selvfølgelig fritt til å velge hvilket mel du vil:)

  SvarSlett
 3. Stemmer det ikke at grovbakst er en blanding av rug og hvete, fin og grov i blanding? http://www.mollerens.no/Produkter/Standard-Produkt/Hvete/Grovbakstmel/

  Veldig inspirerende brød, skal prøvde det så fort som mulig.

  SvarSlett