KARAMELLPUDDING - ha tro på tradisjonene!

 
Karamellpudding er tradisjonsmat. Jeg har tro på disse tradisjonene....
Mange andre også, selvfølgelig, men tadisjoner i matveien er viktig å videreføre. Slik som karamellpudding;) For mange hører karamellpudding til i julen og høytider, men hvorfor ikke overraske litt i helgen?
Tar litt tid å lage, men resultatet er såå verdt det!


2 dl sukker til karamell
6 dl melk
3 dl kremfløte
5 ss sukker
8 stk egg
1 stk vaniljestang


Smelt 2 dl sukker i en stekepanne mens du rører godt til tyktflytende karamell. Pass på så det ikke brenner seg. Hell det over i en brødform (ca. 1,5 l).

Snitt opp vaniljestangen på midten og skrap ut innholdet med en kniv. Kok opp melk, fløte, sukker og vaniljestangen + innholdet i den. Avkjøl.

Pisk eggene lett sammen og tilsett den avkjølte melkeblandingen mens du rører godt.

Sil blandingen opp i brødformen. Sett formen i en dyp langpanne og hell i vann opp til 1/3 av formen, stek den i ovn på 120 °C, ca. 2 timer til karamellpuddingen er stiv. Avkjøl. 

Server med pisket krem - GOD HELG:)5 kommentarer:

 1. Ikke bruk kremfløte, da blir den altfor tung. Bruk kokkens tips: 1 boks Vikingmelk sammen med lettmelk (ikke kok). Det fungerer helt suverent.
  Hemmeligheten er at vannet ikke skal boble/syde, da blir det piper. 200 grader i 10 minutter og 1,5 time i 160 grader.
  Hilsen mangeårig karamellpuddingkokke

  SvarSlett
 2. Sil egg/melk-massen før du har den i formen(e). Da får du bort evt. eggeskallrester og eggehvite som ikke har løst seg opp.

  SvarSlett
 3. Jeg bruker 1 del fløte til 2 deler H-melk i min pudding, da blir den tykk og fin. Det er også unødvendig å søle til stekepannen med knekk/karamell. Bare hell sukkeret rett i brødformen og sett den på platen, så karamellen lages rett i formen. Liker heller ikke å bruke vaniljestang for det er vanskelig å få silt ut alle vaniljefrøene etterpå og puddingen får svarte prikker. Vaniljeessens fungerer godt! Jeg synes 1,5 timer på 160 grader i ovnen hørtes lenge ut, jeg pleier å steke min på 125 grader i ca 1time og 15 min, men da er det viktig å ha en dyp ildfast form til vanbadet slik at vannet står helt opp til kanten av puddingformen. Litt vann i bunnen fungerer ikke! Jevn varme er trikset!

  SvarSlett
 4. Vaniljefrøene kan med fordel være i puddingen. Det viser at det er brukt ekte vaniljestang, og i tillegg smaker det mye bedre enn essens!

  SvarSlett
 5. Man skal jo ikke sile ut vaniljefrøene, det er jo de som gir smaken! Jeg bruke 3 dl vikingmelk, 2 dl fløte, 1 vaniljestang og 6 egg. Trikset er å ikke piske eggene for mye, samt å la puddingen hvile før steking. Koker i vannbad 100 grader i 4-5 timer. Dette gir en fløyelsmyk, fantastisk pudding...

  SvarSlett