Rabarbragrøt og rabarbrasaft - barndomsminner









































Rabarbra er barndomsminner for meg. Sitte i hagen med den alt for sure stilken og dyppe i haugevis med sukker. Sånn skulle det være. Og de voksne spiste rabarbragrøt med krem, syltetøy og tynn saft.
Nå forstår jeg hvorfor de gjorde det. Det er fantastisk godt. Og det gir deg smaken av sommer og gode minner.

Rabarbragrøt - ca. 4 personer

8 store stilker rabarbra
1/2 kg sukker
2-3 dl vann
1 vaniljestang

Kutt rabarbra i små biter med skallet på. Kokes med vannet og innholdet av vaniljestangen, til den blir mør og går i oppløsning.
Ta gryten av platen. Rør ut 3 ss potetmel i litt vann, og spe i grøten under omrøring. Her må man ikke røre for mye. Da blir grøten fort seig. 
Kok opp.
Server kald med pisket kremfløte, sukker og litt melk.

Rabarbrasaft
4 kg rabarbra
4 liter kokende vann
1 pk vinsyre (for holdbarheten)
3 kg sukker
1 boks annanasbiter

Kutt rabarbra i små biter med skallet på.
Hell over kokende vann og vinsyre.
Trekkes i 24 timer med lokk på benken. Sil av saften. Gjerne i et klede.
Tilsett sukkeret og ananas. La stå i ytterligere 24 timer. Rør av og til. 
Sil av på nytt, og hell på flasker. Kan fryses.
Dette er råsaft, som man blander med vann like før servering. 
Nydelig og friskt.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar