Meksikansk aften


Av og til kjenner jeg på kroppen at jeg vil lage mat til mange. En veldig nerdete følelse jeg ikke kan beskrive. Så hva gjør man da? Jo, inviter inn venner som liker litt spice. Lag en meksikansk aften! Her kommer et lite utdrag av de rettene du fint kan servere til mange, eller kun til deg selv.


Grillet mørbrad på meksi-vis
Mørbrad av okse
Kryddermix
limesaft og revet limeskall
Trepinner
Olivenolje

Kutt kjøttet i terninger og vend inn kryddermix, olje og litt limesaft. La marinere så lenge du har tid. Gjerne imens du lager de andre rettene. Tre kjøttet på ferdig bløtlagte trespyd, og grill i ovn eller på utegrillen. Riv over litt limeskall like før servering.

Meksikansk ris 
Basmatiris 
Frisk koriander 
Limesaft 
Salt og pepper 

Lag ris etter anvisningen på pakken. Rør inn hakket koriander, limesaft og salt og pepper. Dette er en av veldig mange varianter meksikansk ris. Denne er veldig frisk og god og passer perfekt til krydret mat.Salsa
3 paprika, gul, grønn og rød 
1 boks hakket tomat 
1/2-1 rødløk 
1 rød chili 
1 lime 
1 ts sukker 
2 fedd hvitløk 
Salt og pepper 
Litt frisk koriander 

Ha alle ingrediensene i en blender og kjør til en fin masse. Smak til med sukker, salt og pepper. Avslutt med limesaft. Blir smaken for "rå", tilsetter du litt mer sukker.

Guacamole 
Jeg beregner vanligvis 2 avocado til 2 personer... 
2 avocado 
1/4 rødløk 
1 fedd hvitløk 
Limesaft 
Salt og pepper 
God olivenolje 

Mos avocado med en gaffel og tilsett finhakket hvitløk og rødløk. Spe på med olivenolje, limesaft og salt og pepper. Hvis du vil ha en guacamole med litt ekstrra futt, tilsetter du litt chili og koriander. Nydelig.

Grillet mais med parmesansmør 
Maiskolber 
100 gr meierismør 
2 ss revet parmesan 
1 ss kryddermix 
1 lime

Stek eller grill maiskolbene. Kutt dem i passe biter og ha over i en bolle med lokk.  På forhånd har du gjort klar smør, krydder og parmesan. Rist boksen så maiskolben blir godt blandet med smør og krydder. La ligge i minimum 5 minutter. Annrett med limesaft.

Burritos
En burrito skal egentlig inneholde kjøtt, ost, guacamole og ris.
Men her skal man ha lov til å gjøre hva man vil. 
Jeg fyllte de med kjøttdeig, ost, salat, tomater, rødløk og guacamole.
Rull de lett sammen og legg dem i ei ildfast form. Topp med revet ost, og rikelig hjemmelaget salsa, og gjerne jalapenos. Gratiner, 225 grader 10 minutter.

Nachos
Det er som er så spennende med nachos, er at det blir forskjellig hver gang jeg  lager det. Poenget er ikke å ha så mange ingredienser til topping, men har du ett par gode, så er det mer enn nok.
Velg mellom kjøttdeig, kylling eller biffsrimler. Retten er helt nydelig også helt uten kjøtt også.
Varme chipsen i ovnen i kun 2 minutter, 225 grader.
Anrett direkte på tallerken eller på et stort fat. Ha over revet ost. Gjerne cheddar. Fyll på med kjøttdeig, salat, tomater, guacamole, mais, salsa og avslutt med litt rømme og jalapenos.

Kryddermix
Å lage sitt eget tacokrydder burde være en lov. Hverfall i helgene. Da har man litt mer tid enn vanlig. Fordelen ved å lage sin egen krydderblanding er at man vet nøyaktig hva det inneholder, og man spares for unødvendige tilsetningstoffer. Jeg føler også at man får en mye mer "renere" smak.
Lag så mye du ønsker, og oppbevar på glass.
3 ss chilipulver
2,5 ts tørket oregano
2 ss spisskummin
2 ss paprikapulver
2,5 ts hvitløkspulver
1,5-2 ss havsalt
2 ts sort pepper

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar