Helstekt ytrefilet av Angus-okseDet er ikke så ofte jeg gjør det lenger, men enklere måte å lage festmat til mange, skal du lete lenge etter. Denne gangen var vi bare to stykker. Og vi feiret neste dag med rester.


Kjøttet til en Angus-okse er helt spesiell mør. Dette er store okser av ypperste klasse. 
For min del er det ikke så veldig viktig hva oksen heter, men denne gangen skulle jeg få svar.
Resultatet ble balsamico-marinert kjøtt, risotto med kantareller og parmesan, grillede grønnsaker (Oppskrift HER) og rødvinsjy.


6 personer
1,5 kg stykke ytrefilet av okse
Flaksalt og nykvernet pepper
2 lauberblader
1 dl olivenolje
1 dl balsamico


Legg kjøttet i en ildfast form. Gni det inn med salt og pepper. Hell over balsamico og olje. Dette vil gi kjøttet en rund og karamellisert smak. 
La ligge og marinere så lenge du har tid. Gjerne natten over.
Fres kjøttet på alle sider i en glovarm stekepanne, med litt smør og olje. Nå skal man kun forsegle kjøttet, slik at man beholder mørheten og saften.


Stikk inn termometeret. Forvarm ovnen på 100 grader. La steke i 3 timer, til termometeret viser mellom 55 og 60 grader
La kjøttet stå å hvile i ca. 30 minutter under folie. Gjerne i den avslåtte ovnen med åpen dør. 
Skjær i passe stykker og server med sjy fra stekingen, tilsatt en skvett rødvin. Kok opp. 


Kantarell-risotto
6 dl aborio-ris
1 liter kylling eller grønnsakskraft
2 dl hvitvin
1 fedd hvitløk
2 sjalottløk eller ½ vanlig gul
1 frisk chili(valgfritt)
3 dl kantareller eller annen sopp
Rikelig parmesan
Flaksalt og nykvernet pepper


Fres løk, hvitløk, chili og sopp i en panne med godt smør og olje. Dette skal bare bli mykt og blankt. Ha i risen og rør videre. Tilsett vinen. Rør om til alt er trukket godt inn. Nå kan du begynne å spe med kraften. Litt og litt til alt er redusert inn i risen. Jeg pleier å ha på lokk de siste 5 minuttene. Hele prosessen tar om lag 20 minutter. 
Ta av lokket og tilsett rikelig med revet parmesan og en klatt med godt smør, flaksalt og nykvernet pepper. Rør om og server straks.

3 kommentarer:

  1. Skal den virkelig stå i tre timer i ovnen? De fleste andre oppskrifter opererer med 150 grader i 40-60 minutter.

    SvarSlett
  2. Anon: Han bruker 100 grader i stedet for 150. Jo lavere temperatur, jo lengre tid. Ved å steke kjøttet lengre ved lavere temperatur får man et bedre resultat. Dersom man har tid, er det jo ikke noe problem å sette igang stekingen tidligere. Da får man jo i tillegg mindre stress før maten skal serveres. Hvis man i tillegg lager hasselback-poteter eller gratinerte poteter, kan de settes inn samtidig slik at potetene blir veldig myke, men med sprø topp.

    SvarSlett
  3. Er ganske grønn når det gjelder matlaging, men tenkte å prøve meg på denne oppskriften i dag;) Ble litt usikker på det med marinaden. Skal kjøttet ligge i marinaden også mens den steker i ovnen? Og hvor kommer laubærbladene inn?

    SvarSlett